Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

05 Απριλίου 2010 Φιλαδέλφεια, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής


Βρισκόμαστε στο Αγκυροβόλιο, πολύ πιο έξω από την Φιλαδέλφεια και επειδή πρέπει να ανέβουμε το ποτάμι για να μπούμε στο λιμάνι και να ξεφορτώσουμε θα πρέπει να μειώσουμε το βύθισμα του βαποριού. Αυτό γίνεται ξεφορτώνοντας σε άλλο καράβι ένα μέρος από το φορτίο. Το λεγόμενο lightering.

Βάρδια 00:00 – 06:00
Χωρίς να το έχω πάρει χαμπάρι τα δεδομένα άλλαξαν πολύ γρήγορα. Ενώ η εκφόρτωση στο άλλο βαποράκι ήταν προγραμματισμένη για αύριο ξύπνησα στις 17:00 και είδα το βαποράκι να πλησιάζει από τη δεξιά μπάντα , να μας πλευρίζει και οι ναύτες να δένουν τους κάβους. Μαθαίνω τα νέα λοιπόν από τον 2ο. «τελικά θα κάνουμε το lightering σήμερα. Πήγαινε ξεκουράσου Γιώργη γιατί θα σε πάρω τηλέφωνο κατά τις 00:00.
Άντε να κοιμηθείς εσύ μετά… κοιμήθηκα και το μεσημέρι και ήταν αδύνατο. Βλέπεις… είναι αργία σήμερα. Δεύτερη μέρα του Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα την περάσαμε εν πλω με τις γαλοπούλες, το γουρουνόπουλο και άλλα τόσα καλούδια που έφτιαξε ο μάγειρας. 5 Απρίλη είναι και τα γενέθλιά μου. Για εδώ μέσα μια μέρα σαν όλες τις άλλες. Είχα και βάρδια σήμερα μέχρι το μεσημέρι και από το πρωί δεν μου πήγε και πολύ καλά η μέρα. Ξύπνησα από τις 7 για ένα alarm που με ταλαιπώρησε αρκετές ώρες. Ούτε τον πρωινό μου καφέ δεν ευχαριστήθηκα.
Βράδυ πλέον τώρα, στη βάρδια την βραδινή δώδεκα με έξι το πρωί. Παρέα με τον φιλιπινέζο καθαριστή, που προσπαθείς μάταια να ανοίξεις την κουβέντα για να περάσει η ώρα αφού δεν καλοκαταλαβαινόμαστε. Τα παρατάς και σκέφτεσαι τα δικά σου καθώς το βλέμμα σου χάνεται στις βελόνες των στροφών από τις αντλίες, και τις πιέσεις των καζανιών. Φαίνεται ήσυχη βραδιά μέχρι στιγμής. Η θερμοκρασία της θάλασσας 8,5C. Υγρασία επικρατεί σε όλο το μηχανοστάσιο. Από όπου περνάει γραμμή από το δίκτυο της θάλασσας βλέπεις τις σωλήνες να είναι υγρές και να στάζουν στο μηχανοστάσιο δημιουργώντας κηλίδες. Αυτή τη στιγμή δουλεύει μία αντλία φορτίου στις 900 στροφές ανά λεπτό ενώ το καζάνι κρατάει 15,5 κιλά ατμού. Ο καθαριστής πετάχτηκε να φέρει ακόμη ένα καφέ, μπας και ανοίξει λιγάκι το μάτι.
Τα νεότερα λένε πως τελειώνουμε κατά τις 5 το πρωί. Που και που κάνεις και μια βόλτα στο μηχανοστάσιο για να σιγουρευτείς πως όλα είναι εντάξει. Ζεστός καφές φίλτρου και τσιγάρο σε συντροφεύουν μέχρι να τελειώσει ακόμη μια βάρδια και συ στο πίσω μέρος του μυαλού σου κάνεις όνειρα για τα πράγματα που σου λείπουν και θα κάνεις μόλις ξεμπαρκάρεις και γυρίσεις στην πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: